Як вибрати смачну хурму


Опубликованно 11.01.2019 14:30

Як вибрати смачну хурму

Сезон хурми відкритий. Якого ґатунку цього фрукта ви не зустрінете на прилавках! Щоб полегшити свій вибір, запам'ятовуйте, як відшукати самий спілий і смачний плід, повідомляє health info з посиланням на the-challenger.ru.

Ми любимо хурму за її корисні властивості, а їх чимало! Хурма багата бета-каротином, калієм, магнієм, фосфором, кальцієм і йодом. Цей фрукт запобігає йододефіцит, який може виникнути у будь-якого міського жителя, адже саме йод сприяє правильній роботі щитовидної залози. Хурму рекомендують при нестачі заліза в організмі і при фізичних навантаженнях — вона сповнена корисними цукрами і харчовими волокнами. У хурми низька кислотність, тому її можна вживати людям з хворобами шлунка та ШЛУНКОВО-кишкового тракту. А ще цей «зимовий» плід має низький глікемічний індекс, тому не викликає стрибків цукру в крові, і містить всього 67 калорій.

Є два основних види хурми: безпосередньо хурма і хурма-корольок, і серед них розрізняються величезна кількість сортів. Хурма має яскраво-оранжевим кольором зі світлою м'якоттю, в недозрілому вигляді вона в'яже, а в стиглому немає. Зріла хурма дуже м'яка. Самі великі і солодкі плоди у так званої королівської хурми, вона має злегка загострену форму. Звичайна хурма зростає, якщо в процесі цвітіння не відбулося запилення, «корольок» — якщо квітки були обпилити. Тобто «корольок» — це та ж хурма. Тому буває так, що на одному дереві росте і хурма, і «корольок». Плоди «королька» більш округлі, а колір більш темний. Всередині м'якоть теж темна, жовто-коричнева.

А ось кілька порад, які допоможуть вам вибрати солодку і стиглу хурму.

1. Купуйте хурму на ринку

На ринку завжди можна знайти найсвіжішу хурму, а ціни там набагато нижчі, ніж у звичайних магазинах. На ринку завжди є великий вибір сортів і плодів різної якості і смаку. А якщо ви зазвичай купуєте багато продуктів відразу, у продавця можна попросити знижку.

2. Вибирайте самі

Купуючи на ринку, ви завжди можете вибрати хурму самостійно. Не довіряйте вибір продавця — так вам можуть попастися нестиглі, м'яті або тріснуті фрукти.

3. Вибирайте цілі плоди

Хурма з розірваної шкіркою зазвичай буває зіпсованою. До того ж через порушену оболонку під фрукт можуть потрапити бактерії.

4. Звертайте увагу на колір

Зазвичай стигла хурма має сонячний відтінок — від яскраво-жовтогарячого до червоно-коричневого. Стигла і солодка хурма має бути повністю однорідного кольору. Якщо ближче до ніжці плід світлий або зелений, брати його не варто. Темно-коричневі плоди можна брати, тільки якщо їх шкірка не протікання труб — така хурма, як ми вже зазначили, найчастіше виявляється зіпсованою.

5. Не визначайте стиглість хурми за її м'якості

В залежності від сорту стигла хурма відрізняється ступенем м'якості. Невелика ізраїльська хурма «шарон» (має злегка квадратну форму) в стиглому вигляді тверда і при цьому дуже солодка. Але зазвичай вона з'являється на наших прилавках в середині зими. Зараз же на ринках найбільше «королька» (світло-помаранчеві непрозорі фрукти), хурми «бичаче серце» (найбільша) і инжирной (плоска, іноді у формі квітки). Такі види хурми повинні бути дуже м'якими і майже прозорими, тоді вони не будуть в'язати і за смаком будуть схожі на ніжний мармелад.

Якщо вам попався недозрілий плід, який в'яже, його можна залишити лежати при кімнатній температурі і він дозріє. У нас невеликий сад, і ми не обробляємо нашу хурму ніякими хімікатами. Зазвичай в промислових масштабах хурму перевозять фурами, але ми — на літаках. Щоб фрукти пережили доставку, їх вручну збирають на стадії технічної зрілості, тобто не повністю дозрілі, і тоді вони можуть дозріти вже в дорозі.

6. Придбайте картонні коробки для перевезення

Цей лайфхак не допоможе вам вибрати найкращу хурму, але допоможе довезти її до будинку в належному стані. Щоб довезти її цілою і не перетворити в суцільне пюре, обзаведіться невеликий картонною коробкою (або кількома коробками) з низькими бортиками. Так хурма не помнеться і ви зможете придбати відразу 2-3 кілограма цього смачного фрукта.

7. Їжте хурму без шкірки

З-за перевезення по великих автомагістралях на поверхні хурми осідають вихлопні гази та інші брудні з'єднання. Тому навіть якщо вам не терпиться, радимо спочатку очищати хурму від шкірки і тільки потім насолоджуватися цим фруктом.

Джерело: the-challenger.ru



Категория: Новости