П'ять простих кроків, щоб ідеально зварити і легко очистити яйця


Опубликованно 13.05.2018 16:30

П'ять простих кроків, щоб ідеально зварити і легко очистити яйця

Незважаючи на те що варити яйця круто вміють всі, у варіння яєць є свої тонкощі і правила, дотримуючись яких, ви поліпшите смак цієї страви, пише health info з посиланням на kitchenmag.ru.

Ділимося самою простою і короткою інструкцією по варінні яєць і розповідаємо, що потрібно зробити, щоб вони зварилися до ідеального стану, чистити їх було легко і швидко, а є — смачно.

Перевірте якість яєць

Є кілька чинників, на які варто звернути увагу, перш ніж почати готувати яйця круто. Абсолютно не важливо, якого вони кольору — білого або коричневого — головне, щоб шкаралупа була цілою.

Подивіться на термін придатності і маркування продукту: яйця "Д" (дієтичне) зберігаються не більше тижня, "З" (столові) можуть пролежати близько двох місяців в холодильнику, а "В" (вищий сорт) є найбільш якісними і великими.

Якщо ви не впевнені, що яйця свіжі, опустіть одне яйце в склянку з водою: свіже опуститься на дно склянки горизонтально, а несвіже спливе вузьким кінцем вниз. Є й інший спосіб: ви можете злегка потрясти яйце. Вміст у свіжого яйця буде майже нерухомим, а у несвіжого — переливатися всередині.

Підготуйте яйця

Не забудьте помити яйця перед початком готування. Сальмонельоз — дуже неприємне захворювання, а курячі яйця — найнебезпечніший джерело зараження цією інфекцією.

Витягнувши яйця з холодильника, дайте їм трохи зігрітися при кімнатній температурі. Не кладіть яйця в холодну воду, а опускайте у вже киплячу: так вам буде легше очистити їх від шкаралупи.

Час варіння

Ви опустили яйця в киплячу воду і вам здається, що на цьому етапі готування підійшла до кінця, адже всю роботу зроблять висока температура та вода. Це не зовсім вірно: щоб яйце вийшло ідеальним, з еластичним білком і ніжним жовтком, потрібно готувати його строго певну кількість часу.

З-за того, що білок і жовток по-різному реагують на підвищення температури, оптимальний спосіб варіння яєць наступний: потримаєте їх у киплячій воді близько 30-40 секунд, а після цього зменшіть вогонь і варіть 7-8 хвилин — не більше і не менше.

Якщо у вас є електрична фільтр або спеціальна решітка для каструлі, вам буде простіше приготувати ідеальне блюдо: яйця не будуть крутитися і тріскатися, а жовток точно вийде рівним і симетрично розташованими.

Підготовка до чищення

Коли яйця будуть готові, витягніть їх з гарячої води і дайте їм як слід охолонути. Пам'ятайте, що головний фактор, що визначає швидкість і якість відділення шкаралупи від білка, — це температура.

Велика миска з холодною водою, в якій яйця зможуть охолонути протягом п'яти хвилин, або проточна вода з-під крана допоможуть швидко охолодити їх і підготувати до чищення. Як тільки яйця охолоне до кімнатної температури, можете сміливо починати їх чистити.

Якщо вам важливо, щоб яйця вийшли ідеально овальної форми, опустіть їх в дуже холодну воду: пластичні жовток і білок швидко займуть вільний простір, завдяки чому яйце буде гладким і без вм'ятин.

Чистка

Повністю остиглі яйця краще всього чистити під холодною проточною водою: так ви швидше позбавитеся від шкаралупи та її невеликих уламків, які легко можна пропустити.

Бездоганно зварене яйце можна очистити буквально за пару секунд, зробивши в шкаралупі невелику тріщину. Ви можете також трохи покатати яйце долонею по столу, попередньо стукнувши його так, щоб шкаралупа тріснула тільки в одному місці — так ви легко і швидко очистіть яйце.

Досвідчені господині користуються ще одним трюком для очищення варених яєць: розрізавши яйце навпіл, вони просто витягують половинки столовою ложкою. Такий спосіб підійде для свіжих яєць: гладкий білок буквально випаде з шкаралупи.



Категория: Новости