Вчені пояснили, чому небезпечно їсти в кафе і ресторанах


Опубликованно 09.05.2018 08:05

Вчені пояснили, чому небезпечно їсти в кафе і ресторанах

Люди, які частіше їдять в кафе і ресторанах, більше схильні до впливу шкідливих для організму хімічних речовин, ніж ті, хто готує їжу вдома. До такого висновку прийшли вчені з Університету Джорджа Вашингтона. Результати їх дослідження опубліковані в журналі International Environment, повідомляє health info з посиланням на РИА Новости.

За словами Ами Зоты, доцента кафедри охорони навколишнього середовища і професійної медицини школи громадського здоров'я Milken Institute при університеті, дослідження припускає, що в їжі, приготовленої не вдома, може бути більше фталатів.

Ці хімічні речовини являють собою солі та ефіри фталевої кислоти і сприяють порушенню роботи гормонів і появі різних захворювань.

Зота і її колеги взяли за основу дані Національного дослідження здоров'я і харчування населення, проведеного в США з 2005 по 2014 рік. Більш ніж 10 тисяч учасників попросили згадати, де і що вони їли в останню добу. Понад 60 відсотків повідомили, що їли не вдома.

Після цього фахівці аналізували зв'язку між тим, що ці люди харчувалися, і кількістю фталатів в їх організмі. З'ясувалося, що у людей, які частіше обідали в кафе і ресторанах, ніж удома, рівень цих речовин був вищим майже на 35 відсотків.

Найбільше дії фталатів виявилися схильні підлітки (рівень цих речовин у них був на 55 відсотків вище, ніж у тих, хто їсть удома). Вчені також з'ясували, що деякі продукти, зокрема чізбургери і інші види сендвічів, були пов'язані із збільшенням фталатів в організмі, але тільки в тому випадку, якщо їх купили в кафе або ресторані.

"Вагітні жінки, діти і підлітки найбільш уразливі перед токсичним впливом хімічних речовин, що порушують роботу гормонів, тому важливо знайти способи обмежити і вплив на них, — говорить Юлія Варшавськи, яка очолює дослідження. — Майбутні роботи на цю тему повинні бути присвячені вивченню ефективних заходів по видаленню фталатів з продуктів".

Фталати містяться в багатьох предметах, які використовуються в ресторанах і кафе, у тому числі в рукавичках, в яких готують їжу, в харчових контейнерах і різної кухонної техніки.



Категория: Новости